torsdag 16 januari 2014

Entré mirage


Packat med folk inne på Entré, utförsäljning i alla butiker, 30 - 70% rabatt. Lagerhaus packar ihop och flyttar därifrån, liksom Lindex och Kappahl och Brothers/Sisters och Hemtex och Jack&Jones och Akademibokhandeln och Dressmann och Glitter och Carlings och MQ och... Ja, alla packar ihop verkar det som, men H&M påstår att de ska vara kvar. I affärerna är man irriterade. En butiksföreståndare uttrycker följande - "konkurrens från andra köpcentra eller inte, det har fan ingen betydelse, inte med den här ledningen (Krumrei/Entré Centrumledning). Entré har självdött, vi har ju inte ens ett golv". Men bygga ut ska man göra. Komiskt, men det blir ju plats för fler fotografier. Snart är Entré / Malmö Plaza helt igenom imaginärt, Fotografier av butiker istället för butiker. Om jag inte vetat bättre skulle jag ta det för något slags konstprojekt, hade fan inte kunnat göra det mycket bättre själv. Utanför Kappahl som säljer ut hela sortimentet med minst 70% rabatt råder ren kalabalik. Uppskattningsvis ca. 80 pers köar utanför medans deras oregerliga ungar kryper omkring på golvet som insekter, den stackars dörrvakten får uppbåda all sin pondus för att hålla massan stången. Lika mycket folk inne i butiken som under tumultartade former sliter i trasorna. Ett kaotiskt virrvarr av kjoltyg och kjoltyg.

På bottenplan i glashuset visas för närvarande en liten utställning som presenterar idéer och visioner om utvecklingen av Östervärnsområdet. Utställningen är resultatet av en "masterkurs" som hållits på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp i samarbete (?) med Stadsbyggnadskontoret Malmö, Jernhusen AB och Entré /  Malmö Plaza (?!), och består av ett tjugotal affischer, fullproppade med text och grafik. Tyvärr är det en jäkla röra. Grafiken är plottrig och otydlig och förmedlar just ingenting och texten är alltför liten och i överväldigande mängd, dessutom har något ljushuvud fått för sig att översätta texten till engelska (glyttigt) vilket gör informationen, som drunknar i sig själv, än mer otillgänglig. Ett typiskt nybörjarmisstag, att vilja ha med precis allt inkl. oväsentligheter, på bekostnad av läsbarheten. Ja ja, det är ett elevarbete så man får väl ha förståelse för bristerna, men en kurs i visuell kommunikation vore nog på sin plats. Hur som helst så är det (förvånande) sympatiskt att upplåta en av de tomma lokalerna till något något så när vettigt.

På väg ut läser jag på ett plakat att Entré kommer att hålla öppet "precis som vanligt" under ombyggnaden. Betryggande, så här års är det skönt att kunna ta en promenad inomhus.