onsdag 25 mars 2015

DIY Steppeside / shantytown



En liten utflykt till "Steppe side" (eller till vad som nu är kvar av det hela), en legendarisk DIY - skatespot, belägen i sydvästra delen av stäppen, initierad och byggd av den driftige Pontus  Alv  (kolla hans film) och andra skatare. Ett imponerande initiativ som nu tyvärr är en tämligen sorglig syn, nersmutsat och i ordets igentliga mening nerskitat. Romerna som har sitt läger en bit bort använder anläggningen som toalett och det ligger högar med mänsklig avföring överallt, kan dock inte se minsta spår av toalettpapper. Ja, det är ett svineri utan motstycke.


 "- Var försiktig, jag har redan trampat i flera stycken", säger killen som står och målar grafitti. Lätt hänt (här svårt att undvika) när man är koncentrerad på sitt måleri och backar tillbaks lite för att få överblick. Han berättar att han har lite problem med just teckningen och funderar på konstskola, sen erbjuder han mig en sprejburk. Jag avböjer, om jag blivit uppslukad hade väl även jag råkat trampa i bajshögar.



Medans vi står och pratar kommer två tanter strykandes. De tittar surt på oss, ungefär som: "vad fan har ni här att göra?". Sorry, faciliteten är upptagen, det får bli buskarna istället. Ja, det är inte utan att man blir förbannad. Här har en massa unga människor slitit i sitt anletes svett och byggt sin egen skatepark, besökt av skatare och proffs från större delen av världen, och så kommer det folk från rumänien och grisar ner allting.


Och migranternas läger breder ut sig allt mer, koja efter koja, sammansatta av lastpallar, presenningar och allsköns bråte, en del har t.o.m. kamin. På håll påminner scenariot lite om kåkstaden i Vittorio D Sica´s film - Mirakel i Milano (Miracolo a Milano), inte lika pittoreskt förstås. Några husvagnar och några bilar som ser allt för fina ut, otaliga cyklar, kundvagnar, oljefat, högar med kläder och sopor, sopor i ofantliga mängder. Mellan lägret och steppeside breder en veritabel soptipp ut sig och markägaren (?!) hotas av vite om det inte städas upp, råttor, katter och så alla dessa bajshögar. Man ska inte skita där man äter. För bara ett år sedan var här inte en koja. För ytterligare några år sedan var det ett litet gäng "inhemska" uteliggare som hade sina tält här men de blev strax burdust avhysta. Men... Egentligen lämpar sig platsen alldeles utmärkt för en liten kåkstad. Inga grannar och ingen insyn från Nobelvägen som avskiljs av ett plank. Om man bara inte förstört och grisat ner så förbannat...