onsdag 15 november 2017

Nöjd

Dagen börjar solig och fin vilket passar bra en tidig förmiddag efter de senaste dagarnas gråväder, t.o.m. AG-favörhuset ter sig smakfullt ut. Ser att "Mathias bänkar" vid den lilla planteringen utanför Värnhems Pizzeria uppskattas. Idag när jag går förbi är det en sjavig gammal gubbe som sitter och tar igen sig, krycka och matkasse vid sina fötter. Mest pensionärer i farten så här dags (10.20), detta är deras tid, mellan morgonrusning och lunch. Har fått för mig att de äldre vaknar tidigt, sådär runt femsnåret på morgonen, så enligt deras dygnsrytm är nog inte förmiddag särskilt tidigt. De undviker trängsel och stimmiga miljöer (precis som en annan) och det är ju inte så konstigt, när man går i slowmotion och utgör en flaskhalseffekt i flödet och fan inte kan se nån som helst skillnad på de nya mynten. Vem kan det egentligen? Så, förmiddagen avsätts till att införskaffa det som behövs till middagen, som när man blivit gammal intas vid fem-sex på eftermiddagen. Blomkål, brysselkål, falukorv, fläsklägg verkar vara populärt, och mjölk såklart, mjölk i mängder. 


Panos har för säsongen slagit upp porten till sin pälsaffär, ett sant jultecken känns det som, kanske p.g.a. all tingeltangel i skylten. Ny butiksskylt har han också, ja relativt ny, den kom upp i fjol, personligen tycker jag att den gamla skylten var betydligt mer charmig. Ska man tro dekalerna på skyltfönstret så måste Panos vara, om inte ett språkgeni så iallafall en språkbegåvning, här talas det förutom svenska både tyska, franska, spanska, engelska och så grekiska förståss. Man får väl hoppas att han slipper trakasserier i år, det finns betydligt mer alarmerande företeelser att lägga krut på, dessutom representerar han, och upprätthåller lite av det där genuina som de flesta uppskattar. På andra sidan gatan, i Modelkraft´s gamla lokal, är Hammargrens Stämplar på väg att inrätta sig, en liten rockad på ett tjugotal meter nere från Byggmästaregatan. Om det leder till en dramatisk tillströmning av nya kunder som spontanköpet stämplar är väl tveksamt, men de som jobbar på Hammargrens får åtminstone en lite trevligare utsikt, lite mer kontakt med omvärlden.


Ner om Byggmästaregatan - Tågmästaregatan. Rundar Slussplan och sneddar över ett folktomt Drottningtorg. Fönstershoppar på Nisses Herrmode på Östergatan och känner mig diskriminerad. Rundar Caroli kyrka som inte är en kyrka längre (Caroli Kyrka - IDstories) och befinner mig därmed på Kattsundsgatan. Kollar på ett par snygga skor på Caroli Skomakeri, priset är sänkt med hela tusen spänn så nu kostar dojjorna bara fyra tusen kronor. Hamnar i val och kval, köpa skodon eller betala hyran? Får väl tänka på saken. Runt hörnet nästa gudshus, den ståtliga Petrikyrkan, som man allt som oftast, trots dess storslagenhet, bara går förbi utan att egentligen se byggnadsverket. Knallar in på Loppis LoungeDjäknegatan och gör ett fynd. Inklämd mellan Nesser och Läckberg hittar jag Thoreau´s mästerverk "Walden" för ynka tre kronor, på engelska dessutom. Kärt återseende, har inte läst Walden sen jag var i femtonårsåldern och då i svensk översättning (tur det) - "Skogsliv vid Walden". Loppis Lounge bjuder på gratis kaffe och kaka och benen kan behöva lite vila. Sörplar kaffe och bläddrar i "Walden" en halvtimmes tid - nöjd.

Tips: Ulf Dageby spelar på Victoriateatern 17-18 november.