torsdag 7 november 2013

Korsgatan

Så har Panos äntligen öppnat sin pälsaffär (hörnan Korsgatan/Östra Förstadsgatan) för säsongen. Det ser lite trevligare ut med ikoner, smycken, div. krimskrams och även lite päls i skylten, istället för nerdragna jalusier. Stackarn har fått utstå långt mer än hundra attacker från djurrättsaktivister genom åren och trottoaren utanför är nedfläckad av rödfärg. Ett tag var han t.o.m. tvungen att "sova på vakt" där under nätterna. Taskigt. Det är en trevlig gammal grek med åsikter om det mesta och är man snäll bjuder han gärna på en kopp te och en politisk diskussion, man får t.o.m. röka där inne. Butiken känns mest som en julpyntad pälsjägarkoja, mjukt och mysigt med alla pälsar men ganska så ingrott. Affären har legat här i flera decennier och det städas nog inte så nitiskt, dessutom är det släckt och stängt halva året så man kan ju föreställa sig hur många djur som faktiskt lever och bor där inne, pälsängerar och annat smått och gott. Lokalen på hörnan mitt i mot står fortfarande tom sen ett par år tillbaks. Här huserade Värnhems Kemtvätt under flera årtionden, tills dess att hyran höjdes till 20.000:-/mån. och det hela inte kunde gå runt längre. Det var väl i samband med "lyftet av Värnhem" - d.v.s. att slänga ut trogna gamla hyresgäster genom schockhöjda hyror, nu när Värnhem skulle komma att bli så attraktivt. Ha! - fantasifoster. Synd om alla udda små rörelser som fått vika hädan men rätt åt de stygga, gnidna fastighetsägarna som nu i åratal fått dras med tomma lokaler, och detta trotts att Värnhem är attraktivt. Fick tvättat något här bara en eller max två gånger per år, men efter hand blir det så småningom ändå en vana och man vill ju ha "sin" kemtvätt.

 Lokalen bredvid (Korsgatan 2) står också tom och har gjort så i ungefär tio år vid det här laget, med undantag för några kortare perioder. Café Smak och Tanke höll till här ett tag och verkade vara ett ganska trevligt ställe. Innan dess, alltså för ett tiotal år sedan, var det Lillys Fyndshop. Ack ja... Det var tider det. Lillys Fyndshop var precis som det låter, ett riktigt fynd för den med de "rätta" preferenserna. Inrättningen drevs av en finsk gammal hora som livnärde sig på att sälja porslinsfigurer, dockor och avsugningar. Förmodligen mest bara det senare för där sprang en hel del gamla gubbar. Värden ville inte ha "bordellverksamhet" i huset och försökte under lång tid att få henne vräkt, men tanten bet sig fast med näbbar och klor med en envishet som bara finskor besitter, år ut och år in. Det var ruter i kärringen men till slut fick hon ge vika. Efter sanering och renovering hade jag tillfälle att besiktiga lokalen som presumtiv hyresgäst. Fick dock aldrig några klara besked av värden - två högst besynnerliga och misstänksamma bröder i sjuttioårsåldern - beträffande hyra, hur stor del av lokalen som igentligen var tillgänglig, om källaren skulle ingå o.s.v. . De kanske var oroliga för att vi skulle återuppta bordellverksamheten. Hur som helst så rann det ut i sanden.

Efter nr.2 följer en räcka riktigt gamla småhus och här håller bl.a. KKV Textil till, och ett pyttelitet, gulligt rosa gathus (konstigt att det fått stå kvar). Sist men inte minst - Stadsmissionen på nr.14. Har försökt ignorera fanskapen på andra sidan gatan men de finns ju där - det vämjeligt fula bostadskomplexet i Kv.Bror, byggt på åttiotalet någon gång, och ett nyss färdigställt, motbjudande Rättscentrum.